"Vinos brisados. Aproximación a la caracterización de unos vinos milenarios y en auge". Sumpta Mateos Fernández, Adrià Mirall Perez, Antoni Sánchez-Ortiz y Miriam Lampreave. Vols saber més sobres els vins brisats?. El grup de viticultura de la URV, Vitivini, acabem de publicar un treball realitzat en col·laboració amb L'enòleg Adrià Mirall , sobre vins brisats de la DO Tarragona. Podràs trobar l'article a la revista ACENOLOGIA. 22/02/2022 https://www.acenologia.com/vinos_brisados_caracterizacion/.
"Smarts Wines: nous vins ancestrals de l'arc Mediterrani". La identificació de varietats mitjançant la tècnica dels microsatèl·lits permet trobar varietats minoritàries que han passat a l'oblit. Els enòlegs Antoni Sànchez-Ortiz i Josep Maria Pérez-Romero desenvolupen un projecte d'smart wines per investigar i donar valor a les varietats ancestrals, per Ruth Troyano. A través d'aquesta iniciativa en recuperem algunes a la província d'Alacant. 06/02/2022. https://www.naciodigital.cat/cupatges/noticia/7342/smart-wines-nou-vins-ancestrals-arc-mediterrani
"La pagesia en risc". Sumpta Mateos, p19/11/2021. Sumpta Mateos, investigadora del grup de recerca de viticultura de la URV, ens fa unes reflexions molt interessants del risc en el que es troba la pagesia. Pots llegit tot l'article a https://lafurapenedes.cat/la-pagesia-en-risc/
"La garnatxa s'adapta millor als episodis de sequera". Antoni Sánchez-Ortiz, investigador del grup Vitivini, ha analitzat les dues varietats de de raïm majoritàries al Priorat, la garnatxa i la carinyena, i n'ha estudiant la vulnerabilitat davant el canvi climàtic i com el comportament afecta a la qualitat del vi. 14/10/2021. Tota la informació a https://diaridigital.urv.cat/la-garnatxa-sadapta-millor-als-episodis-de-sequera/
"Quan vius del nas i "se t'espatlla". Entrevista publicada a VadeVi el 26/05/2021,i realitzada per Eva Vicens a Sumpta Mateos, professora de la URV e investigadora del grup de recerca Vitivini. Interessant entrevista on us parlarà del mon del tast i de les seqüeles del COVID en la percepció de l'olfacte. La podràs trobar a https://vadevi.elmon.cat/actualitat/el-drama-quan-vius-del-nas-i-sespatlla-37814/
. Mejora de la estructura del suelo con la aplicación de bioestimulantes en viñedo. Mateos S, Sánchez-Ortiz A, Buscail M, Alonso I, Lampreave M. 2021. Revista: Vida Rural. ISBN:1133-8938). Volumen: .499. Páginas (inicial/final): 46-50. En el nostre article exposem els resultats obtinguts en l'estudi de millora de l' estructura del sòl amb l'aplicació de bioestimulants, en una parcel.la ecològica de Marselan, a la finca experimental Mas dels Frares de la Facultat d'Enologia. Vam estudiar la millora del producte en l'expressió vegetativa, rendiment, composició del raïm i del vi.
Lampreave M, Mateos S, Sánchez-Ortiz A., Sancho P. 2021 Estrés en garnacha ecológica de la DO Tarragona: efecto de la fertilidad y añada. Revista: ENOVITICULTURA ISBN: 2013-6099. Volumen: .7. Páginas (inicial/final):38-46
Afectación de la sequía en la producción y composición del vino en clima cálido mediterráneo. Montserrat Nadal, Miriam Lampreave, Sumpta Mateos, Remigiusz Pawel y Antoni Sánchez-Ortiz. GIENOL, 2018
Montserrat Nadal i Antoni Sánchez-Ortiz. Repercussions del canvi climàtic en la qualitat del vi de garnatxa negra en els terrers de Tarragona i el Priorat. Dossiers Agraris: La varietat Garnatxa negra, nº 19, Ed. ICEA- IEC, Barcelona. ISSN 1135-2018 . Abril, 51-88. 2017
Montserrat Nadal i Antoni Sánchez-Ortiz. Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat. Dossiers Agraris ICEA, ISSN (ed impresa): 1135-2108 nº 20 (2017), p.43-62
M. Nadal, A. Sánchez-Ortiz, Estudio edafoclimático previo a la zonificación en la DO Montsant, Actas de Horticultura SECH, II jornadas de grupo de viticultura (Madrid), Nov (2016), nº 76, pp347-353
Lampreave Figueras, M., Nadal M., A. Mateos Fernández S., Sánchez-Ortiz, A. Nutrición de la vid: riego acidificado. Semana Vitivinícola, 3474. 2016
Sánchez-Ortiz A., M. Nadal, R. Efecto del portainjerto en la variedad marselan adaptada al clima Mediterráneo. Jornadas GIENOL. Tarragona, 6-12 Junio 2015.
Sánchez-Ortiz A., M. Nadal, R. Influence de la variabilité climatique sur le grenache dans le vignoble Méditerranéen. Symposium GiESCO. Bruissan (France), 1-5 Junio 2015
Nadal M., A. Sánchez-Ortiz. Repercusiones del Cambio Climático en la composición de la uva y del vino de la variedad Mazuela en la DOCa Priorato. Enoviticultura. Spanish Wine Magazine. Diciembre 2014. ISSN 2013-6099.
Nadal Montse et Sánchez-Ortiz. Antoni. Variabilidad Parcelar y maduración fenólica de Vitis vinifera cv. Garnacha en viticultura de terrazas en la DOCa Priorato. Enoviticultura. Spanish Wine Magazine. December 2014. ISSN 2013-6099.
Sánchez-Ortiz A, Nadal M Terroir influence on growth, grapes and Grenache wines in the AOC Priorat, northeast Spain. X Terroir Viticole Congres. Congres 6-10 June, Tokaj & Eger 2014.
Nadal M., A. Sánchez-Ortiz, M. Azuara y C. Leriche. Impacto del portainjerto y el deshojado en la composición de la uva de Marselan (V. vinifera Garnacha x V. vinífera Cabernet sauvignon). I Jornadas del grupo de Viticultura y Enología de la SECH (Sociedad Española de Ciencias Hortícolas. Logroño 19 y 20 noviembre 2014.
Sánchez-Ortiz A., M. Chávaro-Ortiz, M. Nadal, R. Martinez-Peniche. Composición fenólica de la variedad Marselan (V. vinifera Garnacha x V. vinifera Cabernet sauvignon) bajo el efecto del portainjerto. I Jornadas del grupo de Viticultura y Enología de la SECH (Sociedad Española de Ciencias Hortícolas. Logroño 19 y 20 noviembre 2014.
Nadal M., Antoni Sánchez-Ortiz, Felicidad de Herralde, Carmen Biel. Carignan growth and wine quality influenced by steep slopes and stony soils in the AOC Priorat, northeast Spain. EGU European Geosciences Union. Vienna 27 April - 02 May 2014.
Nadal M., Dalia Miranda, Anna Brull, Antoni Sánchez-Ortiz, Montse Mestres, Olga Busto. Influencia de la combinación portainjerto/variedad vinífera en el perfil fenólico de la uva y del vino. Gienol 2013. Madrid, 18-21 junio.
Luis G. Santesteban, Carlos Miranda, José B. Royo, Felicidad de Herralde, Montse Nadal, Antoni Sánchez-Ortiz, Ainara López, Carmen Jarén, Silvia Arazuri. Evaluation of the variability of skin thickness and berry physical properties in cv. 'Grenache' grown in different areas across the Ebro river valley (Spain). GiESCO, 18e Int. Symposium PORTO, 7-11. 2013
Nadal M., Antoni Sánchez-Ortiz, Felicidad de Herralde. Efectos del cambio climático en la fenología y calidad fenólica de uva y vino en viticultura de terrazas. DOCa Priorato, Tarragona. Gienol 2013, Madrid, 18-21 junio.
Nadal M. i A. Sánchez-Ortiz. Innovacions enològiques els darrers cent anys. Març 2014. http://revistes.iec.cat/index.php/DA/DOI: 10 .2436/20 .1503 .02 .40 Dossiers Agraris [Institució Catalana d'Estudis Agraris], núm . 16 (2013), p . 29-35 ISSN (ed . impresa): 1135-2108 / ISSN (ed .digital): 2013-9772
M. Nadal. Sánchez-Ortiz, M. Lampreave, M.Edo, F. de Herralde. Analyse Inter parcellaire de la maturité des raisins et la composition des vins de Carignan dans l'AOC Priorat. 2012, 9ème Symposium International d'œnologie, Bordeaux. Editorial: Dunod (http://www.dunod.com/) 255- 260. ISBN: 978-2-10-057
M Edo, X Aranda, C Biel, M Lampreave. 2009. Efectes del microclima d'una parcel·la·en la fisiologia de la planta i composició del raïm: exemples a la Terra Alta i al Priorat. Enologia avui, 2009.
Maite Edo Roca, Miriam Lampreave Figueras, Montserrat Nadal Roquet Jalmar. 2009. Influencia del mesoclima y la añada en el crecimiento de la cepa y maduración de la uva en la DO Terra Alta (Tarragona). Nuevos horizontes en la viticultura y enología: X Congreso Nacional de Investigación Enológica. Ourense, del 3 al 5 de junio de 2009, págs. 27-30
Maite Edo Roca, Montserrat Nadal Roquet Jalmar, Miriam Lampreave Figueras. 2008 Efectos del mesoclima sobre la maduración y composición de la uva de las variedades "Vitis Vinifera L." cv. Garnacha y Cariñena, en la D.O. Terra Alta. Trabajos presentados con motivo del VI Foro Mundial del Vino: [recurso electrónico]. La Rioja, 2008, ISBN 978-84
Maite Edo, Montserrat Nadal Roquet Jalmar, Miriam Lampreave Figueras. 2007. Estudio de la maduración fenólica zonal en las variedades garnacha y cariñena en la D.O. Terra Alta. Avances en ciencias y técnicas enológicas: transferencia de tecnología de la red GIENOL al sector vitivinícola, 2007, ISBN 978-84-690-6060-5, págs. 180-182
Influencia del diòxid de sofre i la inoculació de llevats autòctons i comercials en vins ecològics de garnatxa negra i carinyena. Fitxa tècnica PAE, Resultats de la Recerca. Nº 30. 2022. Sánchez-Ortiz, A., Lampreave ,M., Mateos S. i Galende,R. L'objectiu d'aquest treball ha estat avaluar si l'addició de diòxid de sofre i la inoculació o no de llevats influeixen en el perfil aromàtic de Garnatxa negra i Carinyena ecològics de la DOQ Priorat. Per fer l'estudi es va fermentar raïm de cada varietat sota diferents condicions: per una banda sense i amb dosi mínima de diòxid de sofre, i per l'altra la inoculació d'un llevat comercial i de llevats autòctons del raïm. Es van comparar les cinètiques de fermentació i es va fer un tast triangular dels vins http://pae.gencat.cat/ca/publicacions-materials-referencia/Fitxespae/fitxes-recerca/#FW_bloc_3fbe07ff-316c-11ec-ae77-005056924a59_29